Mitä suomalaiset ajattelevat vakuutuksista?

Vakuutukset herättävät harvassa meistä suuria intohimoja. Hylätty korvaushakemus ärsyttää ketä tahansa, eikä paras vakuutus löydy helposti ainakaan vertailematta. Siksi kokosimme Saverium.fi:hin parhaat vakuutusvinkit, jotta sinä säästät rahaa ja energiaa. Finanssialan ja EPSI Ratingin tutkimusten perusteella suomalaiset ovat kuitenkin varsin tyytyväisiä vakuutusyhtiöihin.

Yleisimmät vakuutustuotteet

Esittelemme seuraavaksi viisi yleisintä vakuutusta. Tiedot perustuvat Finanssialan tutkimukseen, jossa haastateltiin suomalaisia kotitalouksia.

  1. Kotivakuutus (93 % vastanneista)
  2. Lähes kaikki vakuuttavat oman kotinsa, mikä on ymmärrettävää, koska oma koti on useimmiten arvokkain omaisuus, mitä ihmisillä on. Jos asut vuokralla, saat kotivakuutuksesta turvaa, jos aiheutat vuokranantajan omaisuudelle vahinkoja tai rikot älypuhelimen tai muulle tavarallasi aiheutuu vahinko. Lue lisää ja pyydä tarjous kotivakuutuksesta täältä.
  3. Vapaaehtoinen autovakuutus, eli kasko (65 % vastanneista)
  4. Kotivakuutuksen lisäksi paras vakuutusturva halutaan usein omalle autolle. Kaskovakuutus on toiseksi yleisin vakuutus, kun liikennevakuutus jätetään pakollisena vakuutuksena huomioimatta. Kuten koti, myös oma auto on merkittävä varallisuuserä, joka halutaan vakuuttaa hyvin ja johon liittyy myös tunnesiteitä. Tutustu Saverium.fi:n artikkeliin, niin voit säästää vakuutusmaksuissa.
  5. Matkavakuutus (55 % vastanneista)
  6. Kannattaako matkalle ottaa vakuutus? Matkavakuutus löytyy useimmilta suomalaisilta, jotka lähtevät reissuun ulkomaille. Matkustajavakuutus ja matkatavaravakuutus kannattaa muistaa myös, vaikka matkustaisit ainoastaan Euroopassa. Matkatavaravakuutus korvaa rikkoontuneen puhelimen, mutta matkavakuutuksen tärkein turva koskee sinun terveyttäsi. Matkavakuutukset tutuksi ja pyydä tarjous täältä
  7. Tapaturmavakuutus (53 % vastanneista)
  8. Tapaturmavakuutukset korvaavat lääkärin hoitoja, lääkkeitä ja tarvikkeita, jos sinulle sattuu pieni tai suuri haaveri esimerkiksi liukastuessasi kadulla. Tapaturmavakuutus ei korvaa sairauksien hoitokustannuksia, minkä takia se on edullisempi kuin terveysvakuutus tai sairauskuluvakuutus. Onko sinulla haussa halvin tapaturmavakuutus? Tutustu kirjoitukseemme terveyden vakuuttamisesta ja pyydä tarjous.
  9. Henkivakuutus (37 % vastanneista)
  10. Suomalaiset hoitavat yhä useammin myös henkivakuutukset kuntoon. Henkivakuutus hankitaan läheisten talouden turvaksi. Henkivakuutuksen nimellä markkinoidaan myös niin kutsuttuja säästöhenkivakuutuksia, missä on kyse pikemminkin sijoittamisesta kuin vakuuttamisesta.

Mitä muuta kannattaa vakuuttaa – nämä vakuutukset ovat seuraavaksi yleisimpiä

Omaisuuden vakuuttaminen on siis hieman yleisempää kuin terveyden vakuuttaminen. Suomalaiset eivät kuitenkaan Finanssialan mukaan luota täysin lakisääteisen sosiaaliturvan riittävyyteen, mikä näkyy siinä, että seuraavaksi yleisimpiä vakuutuksia ovat sairauskuluvakuutukset ja vapaaehtoiset eläkevakuutukset. Lemmikkivakuutukset, kuten koiravakuutus ja kissavakuutus, sekä venevakuutus ovat seuraavaksi yleisimmät vakuutukset. Sinulle sopivat vakuutukset löydät vain pohtimalla, miten paljon riskiä sinä olet valmis kestämään erilaisissa vahinkotilanteissa.

Vakuutusten vertailu ei ole helppoa

Finanssialan Vakuutustutkimuksen mukaan vakuutusten vertailu koetaan haastavaksi. Vastausten perusteella vertailtavuus on kuitenkin parantunut aiemmasta tutkimuksesta. Vakuutuslaskurit ja palveluiden siirtyminen internettiin onkin helpottanut vakuutusasioiden hoitamista. Nykyisin lähes jokainen vakuutus on ostettavissa vakuutusyhtiön verkkokaupasta, josta on myös mahdollista saada lisätietoja vertailua varten. Tutustu Saverium.fi:n vinkkeihin, jotta löydät parhaat vakuutukset.

Onko halvin vakuutus myös paras?

Hyvän vakuutuksen voi saada edullisesti vertailemalla eri vakuutusyhtiöitä ja vakuutusten kilpailutus kannattaa usein. Halvin vakuutus ei kuitenkaan ole suinkaan aina paras. Siksi vakuutuksia vertaillessa pitää huomioida myös se, mitä vakuutukset korvaa.

Myönteinen vai kielteinen korvauspäätös – korvauspäätökseen ollaan usein tyytyväisiä, mutta kielteinen päätös harmittaa

Sekä Finanssialan että EPSI Ratingin tutkimukset osoittavat, että asiakkaat ovat keskimäärin erittäin tyytyväisiä siihen, miten korvausasiat ovat hoituneet vakuutusyhtiön kanssa. Vaikka korvaushakemuksen hylkääminen ärsyttää, on myönteinen päätös kuitenkin paljon yleisempi.
EPSI Ratingin tutkimuksessa korvausasioiden hoidosta parhaat pisteet sai If, jonka tulos oli 88,1 pistettä. Finanssialan tutkimukseen vastanneista lähes kaikki (89 %) kokivat vakuutusyhtiön palvelun korvaustilanteessa hyvänä ja 86 % vastanneista kokivat, että korvaushakemus käsiteltiin nopeasti ilman viivästyksiä

Kannattaako vakuutukset keskittää – monet ovat asiakkaana useammassa vakuutusyhtiössä

EPSI Ratingin tutkimuksen mukaan suomalaiset luottavat keskimäärin enemmän omaan vakuutusyhtiöönsä kuin kilpailijaan. Jopa 37 % tutkimukseen vastanneista on kuitenkin hankkinut vakuutuksia useammasta yhtiöstä. Keskittämällä vakuutukset yhteen yhtiöön voi säästää rahaa ja saada etuja, mutta se ei välttämättä aina tuo parasta ratkaisua. Parhaat vakuutukset löydät siis ainoastaan arvioimalla omaa tarvettasi. Huomioi vakuutusten hinnan lisäksi myös niiden kattavuus, jotta vahingon sattuessa ei tule ikäviä yllätyksiä.

Vakuutukset netistä – vakuutus ostetaan yhä useammin verkosta

Tutkimusten mukaan asiakkaat suhtautuvat digitaalisiin palveluihin positiivisesti. EPSI Ratingin mukaan valtaosa korvaushakemuksista tehdään nykyisin sähköisesti ja erityisesti nuoret arvostavat verkkopalveluita. Myös Finanssialan Vakuutustutkimuksen perusteella ylivoimaisesti suosituin tapa hoitaa vakuutusasioita on internetissä. 2010-luvulla vakuutusasioiden hoitaminen konttoreissa on vähentynyt, ja asiakkaat haluavat entistä useammin hoitaa vakuutusasiat verkossa matkapuhelimella tai tietokoneella. Jos haluat tarjouksen jostain vakuutuksesta, valitse täältä vakuutus, josta olet kiinnostunut.

Lähteet:

EPSI Rating, Vakuutus 2019 -tutkimus

Finanssiala, Vakuutustutkimus 2018