Usein kysytyt kysymykset vakuutuksista

Vakuutusten ottaminen ei ole aina helppoa. Kokosimme tälle sivulle yhteen asioita, mitkä kannattaa huomioida vakuutusta ottaessasi. Artikkelin lukemiseen kuluu muutama minuutti, jonka jälkeen ymmärrät paremmin miten vakuutukset toimivat ja mitä sinun kannattaa huomioida vakuutusta ostettaessa.

Mitkä ovat yleisimpiä vakuutuksia?

Yleisimpiä vakuutuksia ovat kotivakuutus, liikennevakuutus ja kasko eli vapaaehtoinen autovakuutus, matkavakuutus ja tapaturmavakuutus. Monet ottavat sairauskuluvakuutuksen tai henkivakuutuksen oman tai läheistensä taloudellisen tilanteen turvaamiseksi siltä varalta, että terveys heikkenee. Liikennevakuutus on lakisääteinen vakuutus, joka moottoriajoneuvon haltijan tai omistajan tulee ottaa lain mukaan.

Mitä vakuutuksia tarvitset - mikä on vakuutustarpeesi?

Vakuutus on sopimus, jossa vakuutusyhtiö lupaa suojata sinua vakuutusehdoissa yksilöidyiltä riskeiltä sinun maksamia vakuutusmaksuja vastaan. Vakuutusyhtiöiden asiantuntijat auttavat sinua arvioimaan vakuutusten tarpeellisuutta, mutta viime kädessä sinun itsesi pitää määrittää, millaisilta riskeiltä haluat suojautua. Vakuutusten tarpeellisuutta arvioitaessa sinun kannattaa pohtia, miten kattaisit kustannukset erilaisissa vahinkotilanteissa: vesivahinko tai laitteen rikkoutuminen kotona, sairastuminen tai loukkaantuminen tai autotieltä suistuminen talvella.

Mikä on vakuutuksen oikea laajuus ja vakuutusmäärä?

Vakuutuksen voi usein ostaa muutamassa eri laajuudessa, jotka määrittävät sen, missä tilanteissa vakuutuksesta maksetaan sinulle korvausta. Esimerkiksi kotivakuutusta valitessa sinun tulee valita, haluatko suppeamman vakuutuksen, joka kattaa kustannuksia esimerkiksi tulipalossa ja vesivahingossa vai tarvitsetko laajempaa turvaa myös kodinkoneiden ja esimerkiksi matkapuhelimen rikkoutumiselle. Vakuutuksessa on myös usein vakuutusmäärä tai enimmäiskorvaus, jonka ylittävää vahinkoa ei korvata. Varmista, että vakuutusmäärä tai vakuutuksen enimmäiskorvaus on riittävä vakuutuskohteen arvo huomioiden.

Mikä on omavastuu?

Omavastuu on se summa, joka jää vahingon sattuessa sinun itsesi kannettavaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vakuutus ei maksa korvausta, jos sattunut vahinko on rahassa mitattuna pienempi kuin valitsemasi omavastuu. Koska suuri omavastuu vähentää vakuutuskorvauksia, saat vakuutuksen edullisemmin nostamalla omavastuuta. Jos taas valitset pienemmän omavastuun, maksat vakuutuksesta hieman enemmän, mutta vahingon sattuessa korvattava summa on suurempi.

Kallis tai halpa vakuutus – miten vakuutuksen hinta tai vuosimaksu määräytyy?

Vakuutusyhtiön tehtävä on hinnoitella vakuutukset riskivastaavasti niin, että kerätyillä vakuutusmaksuilla voidaan maksaa vakuutusehtojen mukaiset korvaukset. Kunkin vakuutuksen hintaan vaikuttaa usein se, mitä ollaan vakuuttamassa ja kuka on vakuutuksenottaja. Vahinkotilastot voivat esimerkiksi osoittaa, että nuorilla kuljettajilla on keskimääräistä suurempi vahinkoriski erityisesti tehokkailla autoilla ajettaessa, jolloin tällaisesta vakuutuksesta maksetaan suurempi hinta.

Miksi vakuutusyhtiö kysyy tietojani?

Vakuutuksen myöntämistä ja hinnoittelua varten vakuutusyhtiö voi kysyä erilaisia tietoja esimerkiksi omaisuudestasi tai terveydentilastasi. Näiden kysymysten tarkoitus on muun muassa auttaa vakuutusyhtiötä hinnoittelemaan vakuutus vastaamaan riskiä, eli sitä todennäköisyyttä, jolla sinulle sattuu vahinkoja tulevaisuudessa. Vakuutusyhtiöllä on oikeus määrittää kenelle ja millä ehdoin se myöntää vakuutuksen, joten sinun tulee vastata kysymyksiin, jos haluat ostaa vakuutuksen. Sinun tulee vastata kysymyksiin rehellisesti, sillä vilpillisesti annettu tieto voi johtaa vakuutuskorvauksen epäämiseen tai alentamiseen tai koko vakuutus voidaan irtisanoa.

Vakuutusten vertailu – miten kilpailutan vakuutuksen?

Voit vertailla erilaisia vakuutuksia ja vakuutusyhtiöitä vakuutusyhtiöiden verkkokaupoissa, jotka ovat aina auki. Vakuutusyhtiöiden verkkosivuilla voit myös usein laskea suoraan, mitä vakuutus tulisi maksamaan. Tutustu tuoteselosteisiin ja muihin asiakirjoihin, jotta ymmärrät, mitä vakuutus kattaa ja mitä se ei korvaa. Näin et tule myöskään ottaneeksi päällekkäisiä vakuutuksia turhaan. Autovakuutuksen tai kotivakuutuksen kilpailutat helpoiten, kun tutustut 7 kohdan listaamme vakuutusten vertailusta. Jos etsit tietoa jostain tietystä vakuutustuotteesta, löydät tietoa helposti täältä.

Miten irtisanon vakuutuksen?

Jos päätät vaihtaa vakuutusyhtiötäsi, muista irtisanoa vanha vakuutuksesi uuden vakuutuksen tultua voimaan. Vakuutukset tulee lain mukaan päättää kirjallisesti, joten puhelinpalveluun ei kannata soittaa, jos haluat irtisanoa vakuutuksen. Irtisanomiselle on todennäköisesti valmis lomake vanhan yhtiösi verkkopalvelussa.

Milloin voin vaihtaa vakuutusyhtiötä?

Vakuutusyhtiön vaihto on mahdollista koska tahansa, ja vakuutuksen irtisanominen on tehtävä kirjallisesti. Sinulla on oikeus irtisanoa vakuutus milloin tahansa vakuutuskauden aikana. Jos olet maksanut koko vuoden vakuutusmaksut etukäteen, on vakuutusyhtiöllä velvollisuus palauttaa maksut siltä ajalta, kun vakuutus ei ole enää voimassa. Jos vakuutussopimus on tehty alle 30 vuorokauden mittaiseksi, et voi kuitenkaan irtisanoa vakuutusta. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi lyhyen lomamatkan määräaikainen matkavakuutus.

Vakuutus netistä – milloin vakuutuksen voimassaolo alkaa?

Vakuutukset astuvat voimaan vakuutusyhtiön kanssa tekemäsi sopimuksen mukaan. Jos esimerkiksi ostat kotivakuutuksen netistä vakuutuslaskuria käyttämällä, sinun tulee valita mistä päivästä alkaen haluat vakuutuksen voimaan.

Korvauksen hakeminen vakuutuksesta – miten teen vahinkoilmoituksen?

Vahinkoilmoituksen tekeminen onnistuu helpoiten netissä. Kirjaudu vakuutusyhtiön verkkopalveluun ja aloita vahinkoilmoituksen tekeminen. Vakuutuksesta riippuen sinulta kysytään erilaisia tietoja. Olennaisia tietoja ovat, mitä, missä, milloin ja kenelle on tapahtunut sekä kuinka suuri on aiheutuneen vahingon arvioitu määrä euroina. Sinun kannattaa pyrkiä vastaamaan kysymyksiin kattavasti, sillä jos tietoja on liian vähän, korvaushakemuksen käsittelyssä voi kestää vakuutusyhtiön pyytäessä sinulta lisätietoja.

Vakuutusten keskittäminen ja etuasiakkuus – kannattaako vakuutukset ottaa samasta yhtiöstä?

OP, Pohjola, If, LähiTapiola, Fennia, Pohjantähti, POP Vakuutus – lähes kaikki palkitsevat tavalla tai toisella, jos otat kaikki vakuutukset samasta yhtiöstä. Mutta onko vakuutusten keskittäminen järkevää? Riippuu tilanteesta, ja siitä, mitä sinä arvostat. Etuasiakasalennukset ovat tavallisesti joistain prosenteista noin 10–15 prosenttiin riippuen siitä, kuinka paljon monta vakuutusta sinulla on samasta yhtiöstä. Vakuutusyhtiöiden välillä on kuitenkin eroja kattavuudessa ja hinnat voivat vaihdella jopa satoja euroja yhtiöiden välillä, joten keskittäminen ei aina johda parhaaseen lopputulokseen. Finanssialan tutkimuksen mukaan lähes 40 % suomalaisista on useamman kuin yhden vakuutusyhtiön asiakas.

Vakuutusten kilpailutus netissä – miten vakuutukset kilpailutetaan?

Vakuutukset on nopeinta kilpailuttaa verkossa. Voit hyödyntää Saverium.fi:n tarjouspyyntölomaketta, niin säästät aikaasi, kun etsit edullisinta vakuutusta. Kiinnitä huomiota hinnan lisäksi siihen, mitä olet ostamassa. Huomioi aina vakuutusten kattavuus ja enimmäiskorvaus, eli kuinka paljon korvausta vakuutusyhtiö korkeintaan maksaa. Vakuutuksen omavastuuta nostamalla säästät vakuutusmaksuissa, mutta korvauksesta käteen jää vähemmän rahaa. Huomioi siis erilaiset omavastuutasot, kun käytät vakuutuslaskuria vakuutustarjousten vertailuun.

Mitä vakuutusedustaja tai vakuutusasiamies tekee?

Vakuutusedustaja on asiamies tai meklari, joka voi esitellä vakuutuksia, tehdä tarjouksia tai auttaa asiakasta vakuutusten vertailussa. Vakuutusasiamies voi edustaa yhtä tai useampaa vakuutusyhtiötä ja asiamies saa palkkion vakuutusyhtiöltä. Asiamies tekee myyntiä vakuutusyhtiön omien työntekijöiden puolesta, joten vakuutusyhtiö maksaa palkkion myynnistä asiamiehellä, jolloin myös Saverium.fi voi auttaa sinua säästämään vakuutuksissa ilman, että maksat palvelusta meille mitään.

Mikä on vakuutuskirja?

Vakuutuskirja on asiakirja, johon merkitään vakuutussopimuksen keskeinen sisältö. Vakuutuskirjalta voit tarkistaa mikä on omavastuusi, vakuutuksesi enimmäiskorvaussumma ja mitä vakuutusehtoja sopimukseen sovelletaan. Vakuutuskirja on lakisääteinen dokumentti, jonka vakuutusyhtiö toimittaa sinulle vuosittain vakuutuskauden vaihtuessa.

Voinko maksaa vakuutukset useassa erässä?

Vakuutusmaksut on usein mahdollista maksaa ainakin 1–4 erässä, mutta voit tiedustella suoraan vakuutusyhtiöstä, voidaanko maksuerä muuttaa kuukausittaiseksi. Voit usein säästää vakuutuksissa hieman, jos maksat koko vuoden vakuutusmaksut kerralla. Jos päädyt maksamaan koko vuosimaksun kerralla ja irtisanot vakuutuksen, vakuutusyhtiöllä on velvollisuus palauttaa sinulle ylimääräiset maksut.