Vakuutusten vertailu – näin kilpailutat vakuutukset netissä

Vakuutusten kilpailutus vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta netissä se tapahtuu aiempaa helpommin. Säästä rahaa ja vaivaa Saverium.fi:n vinkeillä ja löydä sinulle paras vakuutus. Tutustu seitsemän kohdan listaamme, niin vakuutusten vertailu on helpompaa ja tunnet perusasiat vertaillessa vakuutuksia ja vakuutusyhtiöitä.

1. Kilpailuta vakuutukset, jos elämäntilanteesi muuttuu

Vakuutukset kannattaa käydä läpi, jos elämässäsi tapahtuu jokin merkittävä muutos: muutto uuteen kotiin, kesämökin hankinta, perheenlisäys tai vaikka ajoneuvon vaihto. Vakuutuksen hinta riippuu, mitä vakuutetaan, millä laajuudella, missä kohde sijaitsee ja kuka on vakuutuksenottaja.

Paras vakuutus täysin saneerattuun kerrostaloasuntoon ei siis ole samanlainen kuin vastavalmistuneen rivitaloasunnon kotivakuutus. Tai jos vaihdat kaksipaikkaisen urheiluautosi perhefarmariin paras vakuutustarjous ei todennäköisesti ole enää nykyisestä yhtiöstäsi. Kokemuksiemme mukaan vakuutukset kannattaa kilpailuttaa, jos elämässäsi tapahtuu muutoksia.

2. Mitä vakuutuksia kannattaa kilpailuttaa tai ostaa?

Vakuutus on keino siirtää riskiä vakuutusyhtiön vastuulle. Riskinottohalukkuutesi määrittelee siis viime kädessä, mitä sinun kannattaa vakuuttaa. Sinun kannattaa miettiä, mitä arvokasta elämässäsi on: koti, terveys, ajoneuvo, lapset ja muut sinulle tärkeät asiat. Autovakuutus ja kotivakuutus ja muun omaisuuden vakuutukset on usein helpompaa kilpailuttaa. Monesti autovakuutus ja kodin vakuutukset ovat myös suurin osa vuosimaksustasi.

Tapaturmavakuutus ei usein edellytä terveysselvitystä, joten myös tapaturmavakuutuksia on järkevää vertailla säännöllisesti. Jos terveystilanteessasi ei ole tullut muutoksia, myös sairausvakuutusten kilpailuttaminen voi olla järkevää. Terveysselvityksen takia sairausvakuutusta ei kuitenkaan välttämättä kannata vaihtaa, jos vaihdon myötä joku olemassa oleva sairaus jäisi kokonaan korvaamatta jatkossa. Uusi vakuutus ei korvaa sellaista pitkäaikaissairautta, joka on puhjennut vanhan vakuutuksen voimassa ollessa.

3. Pyydä tarjous vakuutuksista tai hyödynnä vakuutuslaskuri verkkokaupassa

Jos et halua kilpailuttaa vakuutuksia verkossa, voit luonnollisesti pyytää tarjouksen vakuutusyhtiön puhelinpalvelussa tai konttorista. Konttorissa käynti edellyttää kuitenkin todennäköisesti ajanvarausta etukäteen, joten netissä säästät todennäköisesti paljon vaivaa. Tarjouspyynnön voit jättää netissä myös Saverium.fi:n kautta.

Pohjola Vakuutus, LähiTapiola, If ja Fennia ovat sinulle varmaankin tuttuja yhtiöitä, kun vakuutusten kilpailutus on ajankohtainen. Koostimme sinulle perustietoja Suomessa toimivista vakuutusyhtiöistä, jotta löydät nämä ja muut vakuuttajat helposti. Kannattaa myös huomioida, että Suomessa toimii useita suuria kansainvälisiä vakuutusyhtiöitä, jotka tarjoavat vakuutuspalvelun niin ikään suomen kielellä.

4. Tutustu vakuutuksen sisältöön ja vakuutusehtoihin

Vakuutuksia ei kannata vertailla tutustumatta niiden kattavuuteen ja ehtoihin. Vakuutuslaskureiden lisäksi vertailua ovat onneksi helpottaneet vakuutustietoasiakirjat, jotka vakuutusyhtiöiden on täytynyt antaa asiakkailleen parin vuoden ajan. Vakuutustietoasiakirja vastaa moneen keskeiseen kysymykseen, kuten mitä vakuutus korvaa ja millaisia rajoitusehtoja vakuutuksessa on. Kun tutustut vakuutuksen laajuuteen, tiedät, kannattaako vanha vakuutus vaihtaa uuteen.

5. Vakuutuksen enimmäiskorvaus ja omavastuu

Vakuutusehdoissa viitataan usein enimmäiskorvaukseen ja omavastuuseen. Enimmäiskorvaus on suurin mahdollinen määrä, jonka vakuutus voi korvata. Vakuutuksesta riippuen enimmäiskorvaus voi olla sidottu vuoden mittaiseen vakuutuskauteen, yhteen vahinkotapahtumaan tai koko vakuutuksen voimassaoloaikaan. Ei ole siis aivan saman tekevää, mistä enimmäiskorvauksesta esim. terveytesi olet vakuuttanut. Jos et löydä tähän kysymykseen helposti vastausta vakuutuslaskurista tai muualta vakuutusyhtiön nettisivuilta, sinun kannattaa kysyä neuvoa.

Enimmäiskorvauksen lisäksi kannattaa katsoa myös vakuutuksen omavastuu, ennen kuin siirryt vertailemaan tarjouksia. Suurempi omavastuu vähentää vahingoista maksettavia korvauksia, minkä vuoksi suurempi omavastuu laskee vakuutuksen hintaa. Toisaalta se tarkoittaa myös sitä, että korvausta ei voida maksaa ollenkaan pienimmistä vahingoista. Kuten vakuuttaminen yleisesti, on myös oikean omavastuun valinta viime kädessä kiinni siitä, kuinka paljon riskiä haluat siirtää vakuutusyhtiölle. Esimerkiksi rikkoutuvasta puhelimesta voidaan hakea isossa perheessä usein korvauksia, jolloin kotivakuutuksen suuri omavastuu ei välttämättä tuo riittävää säästöä suhteessa menetettäviin vakuutuskorvauksiin.

6. Vakuutus alennuksella – tarkista oletko oikeutettu alennukseen

Vakuutusyhtiöt saattavat toisinaan tarjota erilaisia alennuksia vakuutusta ostettaessa. Alennuksia voi saada esimerkiksi ammattiliiton jäsenyyden tai vakuutusten keskittämisen perusteella, eli jos olet ostanut vähintään 2–3 vakuutusta samasta yhtiöstä. Alennusprosenttien lisäksi kannattaa kuitenkin huomioida se, kuinka pitkään alennukset ovat voimassa, ja mikä on vakuutuksen lähtöhinta. Jos vakuutus on perushinnaltaan satasia naapuriyhtiötä kalliimpi, ei kymmenienkään prosenttien alennus välttämättä lämmitä. Muista, että parhaat vakuutukset löydät vain tarkastelemalla kokonaisuutta riippumatta siitä kuinka monesta yhtiöstä vakuutukset olet hankkinut.

7. Vakuutuksen hinta – mitä vakuutus maksaa

Halvin vakuutus ei ole aina sama kuin paras vakuutus. Siksi sinun pitää vertailla myös sitä, mitä vakuutus korvaa. Kun olet tarkastellut myös vakuutusehtojen laajuutta, enimmäiskorvaussummia ja omavastuita, voit huolettomammin valita parhaan vakuutuksen, jossa hinta ja kattavuus ovat kunnossa. Jos vertailu tuntuu kovin monimutkaiselta, jätä tarjouspyyntö ja käy vakuutusasiat läpi asiantuntijan kanssa.