Kuinka paljon voin saada asuntolainaa?

Asuntolainasta kannattaa ruveta keskustelemaan pankin kanssa jo, kun saat työpaikan. Pahimmillaan saat motivaatiota säästämiseen ja parhaimmillaan oman asunnon. Asuntolainan määrä perustuu ensisijaisesti maksukykyysi eli tuloihin ja menoihin. Sen lisäksi asuntolainalle tarvitaan vakuudet.

Asunnon voi hankkia ilman lisävakuuksia, jos sinulla on omaa rahaa 20% asunnon arvosta. Useissa tilanteissa asunto halutaan kuitenkin ostaa jo ennen kuin tarvittava omarahoitusosuus on kasassa. Tällöin lisävakuutena käytetään jotain muuta, esimerkiksi velallisen vanhempien omistamaa asuntoa tai vakuutusyhtiöltä ostettavaa lisävakuutta. Myös valtiontakaus on mahdollinen, jos omaa rahaa on käytössä 15% asunnon hinnasta tai velallinen on ollut ASP-säästäjä kaksi vuotta.

Usein kysyttyä asuntolainoista

Kuinka haen asuntolainaa?

Helpoiten asuntolainaa voi hakea täyttämällä hakemuksen suoraan Saverium.fi:n asuntolainapalvelussa. Saat yhdellä lomakkeella heti tarjouksen useimmilta pankeilta ja pääset vertaamaan kätevästi sinulle parhaita vaihtoehtoja. Palvelussamme voit kilpailuttaa nykyisen asuntolainasi vaivatta tai hakea lainaa uuteen unelmiesi asuntoon. Täytäthän tietosi huolellisesti niin saamme sinulle parhaan mahdollisen tarjouksen!

Kuinka suuri asuntolaina yksin?

Asuntolainan koko riippuu maksukyvystäsi. Kokeilemalla asuntolainalaskuriamme, voit helposti laskea millainen kuukausierä minkäkin kokoisessa lainassa on. Muista, että lainan lyhennyksen päälle maksat myös omistusasunnon kulut, kuten vastikkeen, sähkön ja veden. Asumiskustannuksien jälkeen sinulle tulee jäädä myös rahaa normaaliin elämiseen, sekä hieman säästöön yllättäviä kuluja varten.

Kuinka nopeasti saan lainapäätöksen?

Me tarjoamme markkinoimme nopeimmat kanavat jotta voit saada alustavan asuntolainatarjouksen meiltä alle tunnissa, täyttämällä hakemuksen. Varsinaisen lopullisen lainalupauksen antaa aina pankki ja vain tiettyyn kohteeseen. Et siis voi saada sitovaa lainatarjousta ihan vaan johonkin kohteeseen. Voit kuitenkin saada palvelustamme selkeän kuvan siitä, minkä hintaista asuntoa sinun kannattaa lähteä katsomaan ja mihin pankki sinulle myöntää todennäköisesti lainan. Ennen sitovan ostotarjouksen jättämistä asunnosta on kuitenkin hyvä vielä pyytää myös pankista sitova lainatarjous.

Voinko hakea asuntolainaa vaikka minulla tai puolisollani on maksuhäiriömerkintä?

Perinteisesti maksuhäiriömerkintä on ollut lainansaannin este, mutta ei onneksi enää. Suomen markkinoille on vihdoin tullut myös toimijoita, jotka katsovat aidosti asiakkaan kokonaistilannetta. Jos raha-asiasi ovat muuten kunnossa, mutta tietojasi rasittaa jokin merkintä, voit saada meiltä tarjouksen asuntolainasta.

Voinko saada asuntolainaa ilman säästöjä?

Asuntoa ostettaessa on hyvä olla jonkin verran omia säästöjä. Asuntokaupasta tulee kuluja, kuten lainan nostopalkkio sekä varainsiirtovero, puhumattakaan uusista kalusteista tai mahdollisista remonttitarpeista. Omaa rahaa olisi hyvä olla myös noin 10% asunnon hinnasta, mutta jos maksukyky ja vakuudet ovat hyvät vähempikin saattaa riittää. Asuntolainatarjous muodostuu niin monesta osatekijästä, että kannattaa rohkeasti kysyä pankilta millaisen lainan voisi mahdollisesti saada jo nyt.

Asuntolainan vakuudet - mitä ne ovat?

Asuntolaina on aina vakuudellista lainaa. Vakuuden tarkoitus on taata lainan takaisinmaksu, jos velalliselle sattuu jotain. Jos lainaa ei makseta, on pankilla oikeus tarvittaessa myydä vakuus ja maksaa myyntivoitolla laina pois.

Asuntolainan vakuudeksi asetetaan ensisijaisesti ostettava asunto. Jos omaa rahaa on riittävästi niin lainalle ei tarvita muita vakuuksia. Tarvittaessa ostettavan kohteen lisäksi asetetaan kuitenkin lisävakuudeksi esimerkiksi vanhempien asunto. Vakuuksia voivat olla myös rahatalletus, sijoitusasunto tai kesämökki. Vakuudeksi ei kuitenkaan sovi käyttöomaisuus kuten auto tai vene, eikä henkilötakaus. Jos vakuudeksi asetettavaa omaisuutta ei ole, voidaan lisävakuutena tietyin ehdoin käyttää valtiontakausta tai pankilta erikseen ostettavaa lisävakuutta.

Lisävakuutta pantatessa tehdään lähes aina sopimus, jossa lisävakuus takaa lainasta vain sen osan, joka mahdollisesti jää jäljelle varsinaisen asunnon myymisen jälkeen.

Kiinteistönvälittäjä auttaa asunnon arvon määrittämisessä

Markkinahinta on asunnon arvo. Jos olet ostamassa asuntoa niin asunnon arvo on pääsääntöisesti se hinta, jolla asunnon ostat. Vanhaa asuntolainaa kilpailutettaessa vaihtoehtoja on useita. Asunto voidaan arvostaa sen vanhalla ostohinnalla, jos hinta ei todennäköisesti ole muuttunut kovasti suuntaan tai toiseen. Joidenkin asuntojen hinta on saattanut merkittävästi nousta sen jälkeen, kun asunto on ostettu. Tällöin kannattaa tilata kiinteistönvälittäjältä maksullinen kirjallinen lausunto asunnon kohonneesta hinnasta. Parhaassa tapauksessa kun asunnon hinta on noussut voidaan asuntolainaan yhdistää esimerkiksi remonttia varten otettuja kalliita kulutusluottoja.